Нітрати, що це, та їх шкода для людини.
Ми всі чудово знаємо, що надмірне потрапляння в людський організм через продукти харчування нітратів, є шкідливим і навіть отруйним. Останнім часом ця проблема стала більш ніж актуальною, і важливість її розуміння, і вироблення відповідних заходів може вберегти вас від появи небезпечних захворювань.
Де знаходяться нітрати?
Нітрати необхідні рослинам для побудови клітин під час росту, і особливо під час формування плоду рослини. Тому в молодих плодах (картопля, огірки, кабачки та інше) вміст нітратів може бути вищим, ніж у вже дозрілих плодах. Рослини використовують азотисті сполуки із солей нітратів, і це безпосередньо впливає на врожайність культури та розмір плоду безпосередньо.
У різних рослинах накопичення нітратів відбувається не рівномірно. Наприклад, у редисі та огірках нітрати накопичуються в поверхневих шарах, у моркви в центрі, у капустяному качану в качанку.
При обробці овочів, миття і чищення, в середньому втрачається близько 12% нітратів, що знаходяться в рослині, ще більше при термічній обробці, а особливо при варінні. Наприклад, при варінні буряків втрачається близько 40% нітратів, а при варінні капусти або моркви близько 70%, для картоплі цей показник дорівнює 80%. Це було перевірено за допомогою нітрат-тестера.
Також тривале зберігання овочів або фруктів теж призводить до втрати нітратів у плодах, в середньому вони втрачають від 30 до 50 відсотків своєї концентрації за кілька місяців зберігання. Це пов'язано з тим, що ці сполуки хімічно активні.
Зменшити рівень концентрації нітратів можна, відмочуючи овочі або фрукти у воді, а якщо ви плануєте зберігати їх, то можна перемішати їх разом із плодами, що не містять нітратів, і тоді сумарний рівень зменшиться.
! Для побутового застосування рекомендуємо використовувати такі моделі нітрат-тестерів:
Хімічний склад нітратів
Нітрати це азотисті сполуки, які утворюються при взаємодії азотної кислоти (HNO3) з різними оксидами, металами, гідроксидами та різними солями. Приклади нітратних сполук NaNO3, Mg(NO3)2, KNO3 та інші. Нітрати добре розчиняються у воді та зберігають свої властивості при звичайній температурі. Температура плавлення, при якій провиходить процес розкладання нітратів, становить від 200 до 600 градусів за Цельсієм, залежно від з'єднання.
Нітрати лужних металів є хорошими окислювачами і можуть розкладатися до нітритів з виділенням кисню. Нітрати середньоактивних металів (заліза і т.д.) при нагріванні розкладаються до оксидів цих металів з виділенням кисню та діоксиду азоту. Для благородних металів характерне розкладання до вільних металів з виділенням кисню та діоксиду азоту.
Дія на організм людини
Варто відзначити, що нітрати потрапляють в людський організм постійно і самі по собі не є ні отрутою, ні отруйною речовиною. Однак вживання їх у підвищених кількостях запускає процес перетворення нітратів на нітрити, які є більш токсичними сполуками.
Нітрити при попаданні в кровоносну систему людського організму можуть призвести до захворювання, яке зветься метгемоглобінемія. При цьому захворюванні двовалентне залізо в гемоглобіні крові вступає в реакцію з нітритами і утворюється тривалентне залізо, яке вже не може переносити ні кисень, ні вуглекислий газ. І крім цього, з нітритів утворюються Н-нітрозаміни, які мають канцерогенні властивості і сприяють утворенню ракових пухлин.
Якщо в організм людини потрапляє велика доза нітратів, то через 4-6 годин починається сильна задишка, нудота, посиніння слизових і шкірних покривів, пронос. При цьому виникають сильна слабкість, запаморочення та сильні болі в потиличній частині голови, прискорене серцебиття, в особливо гострих випадках може статися смерть.
Припустимі концентрації нітратів в організмі людини
Протягом доби в організм людини може надходити безпечна кількість нітратів, яка дорівнює пороговому значенню в 5мг на один кілограм ваги людини. Для людини вагою 60 кг граничне добове значення споживання нітратів становить 0,3 грама. Найточніший прилад для визначення - це вимірник нітратів.
Для продуктів харчування, які ми вживаємо в їжу, виведені відповідні норми (гранично допустимі концентрації), які можна побачити в наведеній нижче таблиці:
Продукт |
Зміст, г/кг |
Листові овочі (салат, петрушка, кріп) |
2,00 |
Редіс |
1,50 |
Буряк столовий |
1,40 |
Капуста білокачанна рання |
0,90 |
Цибуля зелена |
0,60 |
Капуста білокачанна пізня |
0,50 |
Морква рання, кабачок |
0,40 |
Баклажан |
0,30 |
Морква пізня, картопля |
0,25 |
Перець солодкий, банан |
0,20 |
Помідори (томати) |
0,15 / 0,30 |
Огірки |
0,15 / 0,40 |
Полуниця |
0,10 |
Диня |
0,09 |
Цибуля ріпчаста |
0,08 |
Кавун, виноград, яблуко, груша, абрикос, манго, персик, хурма |
0,06 |