Новини
07.02.2024
Зміна розташування головного офісу та сервісного центру

Повідомляємо про зміну адреси нашого головного офісу та сервісного центру.

Нова адреса: м.Київ, вул.Львівська, 22-А

Строк доставки замовлень до більшості населенних пунктів України зменшився до 1 (одного) дня.

07.02.2024
Надходження нового товару

Повідомляємо про наявність оригінальних мундштуків AlcoScan від виробника Sentech Korea Corp.

15.04.2021
Що таке калібрування алкотестера?

Калібрування, закон, практика, міжсервісні інтервали.

24.01.2017
Таблиця переведення одиниць вимірювання алкоголю

Таблиця переведення одиниць вимірювання алкоголю. Проміле в г / л,%, bac, brac, г / 100мл, мг / л і т.д.

23.01.2017
Стадії алкогольного сп'яніння

Алкогольне сп'яніння можна розділити на 7 стадій. Опис кожної зі стадії.

Нітрати, що це? І їх шкода для людини.

Нітрати, що це? І їх шкода для людини.
Нітрати, що це, та їх шкода для людини.
 
    Ми всі чудово знаємо, що надмірне потрапляння в людський організм через продукти харчування нітратів, є шкідливим і навіть отруйним. Останнім часом ця проблема стала більш ніж актуальною, і важливість її розуміння, і вироблення відповідних заходів може вберегти вас від появи небезпечних захворювань.
 
     Де знаходяться нітрати?
 
    Нітрати необхідні рослинам для побудови клітин під час росту, і особливо під час формування плоду рослини. Тому в молодих плодах (картопля, огірки, кабачки та інше) вміст нітратів може бути вищим, ніж у вже дозрілих плодах. Рослини використовують азотисті сполуки із солей нітратів, і це безпосередньо впливає на врожайність культури та розмір плоду безпосередньо.
 
     У різних рослинах накопичення нітратів відбувається не рівномірно. Наприклад, у редисі та огірках нітрати накопичуються в поверхневих шарах, у моркви в центрі, у капустяному качану в качанку.
 
     При обробці овочів, миття і чищення, в середньому втрачається близько 12% нітратів, що знаходяться в рослині, ще більше при термічній обробці, а особливо при варінні. Наприклад, при варінні буряків втрачається близько 40% нітратів, а при варінні капусти або моркви близько 70%, для картоплі цей показник дорівнює 80%. Це було перевірено за допомогою нітрат-тестера.
 
    Також тривале зберігання овочів або фруктів теж призводить до втрати нітратів у плодах, в середньому вони втрачають від 30 до 50 відсотків своєї концентрації за кілька місяців зберігання. Це пов'язано з тим, що ці сполуки хімічно активні.
 
     Зменшити рівень концентрації нітратів можна, відмочуючи овочі або фрукти у воді, а якщо ви плануєте зберігати їх, то можна перемішати їх разом із плодами, що не містять нітратів, і тоді сумарний рівень зменшиться.
 
! Для побутового застосування рекомендуємо використовувати такі моделі нітрат-тестерів:
 
     Хімічний склад нітратів
 
     Нітрати це азотисті сполуки, які утворюються при взаємодії азотної кислоти (HNO3) з різними оксидами, металами, гідроксидами та різними солями. Приклади нітратних сполук NaNO3, Mg(NO3)2, KNO3 та інші. Нітрати добре розчиняються у воді та зберігають свої властивості при звичайній температурі. Температура плавлення, при якій провиходить процес розкладання нітратів, становить від 200 до 600 градусів за Цельсієм, залежно від з'єднання.
 
    Нітрати лужних металів є хорошими окислювачами і можуть розкладатися до нітритів з виділенням кисню. Нітрати середньоактивних металів (заліза і т.д.) при нагріванні розкладаються до оксидів цих металів з виділенням кисню та діоксиду азоту. Для благородних металів характерне розкладання до вільних металів з виділенням кисню та діоксиду азоту.
 
      Дія на організм людини
 
    Варто відзначити, що нітрати потрапляють в людський організм постійно і самі по собі не є ні отрутою, ні отруйною речовиною. Однак вживання їх у підвищених кількостях запускає процес перетворення нітратів на нітрити, які є більш токсичними сполуками.
 
     Нітрити при попаданні в кровоносну систему людського організму можуть призвести до захворювання, яке зветься метгемоглобінемія. При цьому захворюванні двовалентне залізо в гемоглобіні крові вступає в реакцію з нітритами і утворюється тривалентне залізо, яке вже не може переносити ні кисень, ні вуглекислий газ. І крім цього, з нітритів утворюються Н-нітрозаміни, які мають канцерогенні властивості і сприяють утворенню ракових пухлин.
 
    Якщо в організм людини потрапляє велика доза нітратів, то через 4-6 годин починається сильна задишка, нудота, посиніння слизових і шкірних покривів, пронос. При цьому виникають сильна слабкість, запаморочення та сильні болі в потиличній частині голови, прискорене серцебиття, в особливо гострих випадках може статися смерть.
 
     Припустимі концентрації нітратів в організмі людини
 
     Протягом доби в організм людини може надходити безпечна кількість нітратів, яка дорівнює пороговому значенню в 5мг на один кілограм ваги людини. Для людини вагою 60 кг граничне добове значення споживання нітратів становить 0,3 грама. Найточніший прилад для визначення - це вимірник нітратів.
 
Для продуктів харчування, які ми вживаємо в їжу, виведені відповідні норми (гранично допустимі концентрації), які можна побачити в наведеній нижче таблиці:
 
Продукт Зміст, г/кг
Листові овочі (салат, петрушка, кріп) 2,00
Редіс 1,50
Буряк столовий 1,40
Капуста білокачанна рання 0,90
Цибуля зелена 0,60
Капуста білокачанна пізня 0,50
Морква рання, кабачок 0,40
Баклажан 0,30
Морква пізня, картопля 0,25
Перець солодкий, банан 0,20
Помідори (томати) 0,15 / 0,30
Огірки 0,15 / 0,40
Полуниця 0,10
Диня 0,09
Цибуля ріпчаста 0,08
Кавун, виноград, яблуко, груша, абрикос, манго, персик, хурма 0,06