Радіоактивні продукти харчування та їх перевірка дозиметром
На стан здоров'я та самопочуття людини діють різні чинники, і якщо ми щось з'їли, що згодом викликало деяке нездужання, або застудилися, то наслідки ми відчуваємо досить швидко. Але є певний тип небезпечного впливу на організм людини, який неможливо, ні відчути, ні побачити або почути, йдеться тут про радіацію. Найстрашніше, що цей тип негативного на організм, якщо йдеться не про смертельне і сильне одноразове опромінення, має тенденцію накопичуватися і видимі руйнівні чинники його реалізуються лише через великий проміжок часу, а то й роки. І найбільш поширеним джерелом накопичення радіонуклідів в організмі людини є їжа.
Саме через продукти харчування до нас потрапляє близько 70% всієї накопиченої в організмі радіації, тому виникає цілком резонне питання, а чим харчуємось насправді?
Радіоактивні дари лісу
Найчастіше, джерелом радіації на нашому столі виявляються саме різні продукти (гриби, ягоди) та лікарські рослини з лісу. Тому причиною відразу два фактори, по-перше, у радянську епоху різні ядерні відходи закопували саме в лісах, до того ж у різних регіонах проводилися експерименти з розщепленням ядра, що часом призводило до невеликих аварій і поразкою деякої, як правило, незаселеної або малозаселеної. території. Найбільшою аварією стала трагедія на чорнобильській АЕС, що спричинило зараження значних територій.
! Для перевірки продуктів харчування рекомендуємо використовувати наступні моделі приладів:
Продукти леса з цих територій матимуть суттєво завищені радіоактивні показники, що згубно позначиться на нашому здоров'ї. А вживання їх у їжу набагато шкідливіше, ніж вся одержувана нами доза радіації звичайним шляхом із зовнішнього випромінювання. Це пояснюється тим, що ми маємо захист від зовнішніх джерел (одяг, будівлі і навіть наша шкіра), а від внутрішніх, тобто з'їдених, ми абсолютно беззахисні, тому шкода суттєво вища.
Другий варіант зараження продуктів харчування в лісовій зоні носить природний чи природний характер. Це пов'язано з тим, що деякі зони на планеті мають підвищений радіаційний фон, який може бути викликаний присутністю великих гранітних або базальтових кам'яних. утворень поблизу поверхні землі, або ж у цій місцевості підвищений вміст уранових руд, та ще інші причини. Тоді гриби та різні рослини будуть накопичувати радіацію, що робить їх непридатними для вживання.
Плоди із заражених городів
Ще одним варіантом попадання на наш стіл продуктів харчування, що мають підвищений радіаційний фон, є фрукти та овочі із заражених городів. Якщо такі продукти виростили на територіях, що мають підвищений радіаційний рівень, а це може бути як з природних (природних) причин, або ж з техногенних. Наприклад, нерозголошена за радянських часів радіаційна аварія чи поховання ядерних відходів, або ж їжа з городів, що прилягають до зони відчуження чорнобильської АЕС.
За будь-яких подібних ситуацій вживати таку їжу категорично не можна, проте в країні не існує правильно організованої системи контролю, яка б допомогла уникнути потрапляння радіоактивної їжі в наш організм.
Опромінення рослин у сільському господарстві
Сучасною методикою ведення сільського господарства існують практики , При яких іонізуюче опромінення застосовують при вирощуванні різних продуктів харчування Наприклад, проводиться дезінфекція від шкідників, таким чином, прискорюється проростання зернових культур та інші варіанти. Такі методики не застосовуються в нашій країні, насамперед тому, що вони є досить дорогими, проте в Китаї та інших країнах вони використовуються.
Діло в тому, що однозначної оцінки шкідливості таких методів для здоров'я людини немає, проте вчені в різних країнах вважають, що подібні методики мають небезпечні наслідки, які можуть реалізуватися в організмі людини лише через роки. Наприклад, призведуть до онкологічних захворювань, змін структури наших ДНК та мутацій, а також слабкої життєздатності майбутніх поколінь або взагалі безпліддя.
Так само убезпечити себе та своїх близьких від вживання подібних продуктів? Для цього
купити дозиметр радіації. Тим більше, що зараз існує його варіанти за доступною ціною і легкі в експлуатації. Наприклад, можна взяти модель побутового дозиметра
МКС-05 Терра-П. Він практично не займає місця і важить до 100 грамів, а необхідний вам варіант виміру зможе показати протягом декількох секунд після його активації в автоматичному режимі, навіть в магазині або супермаркеті. І якщо такий прилад виявить підвищений радіаційний фон, то він повідомить вас спеціальною звуковою та вібро сигналізацією.
Такий прилад неважко завжди носити з собою , у тому числі і тоді, коли ви йдете в ліс за грибами або ягодами. Це найпростіший і не дорогий спосіб подбати про своє здоров'я та здоров'я ваших близьких.